Bezoek Athene, een trip naar de klassieke oudheid

De hoofdstad en grootste stad van Griekenland is een prachtige bestemming voor een citytrip. Van alle hoofdsteden in Europa is Athene wellicht één van de toppers wanneer het op geschiedenis en cultuur aankomt. Neem daar nog eens het zonnige Griekse weer bij en je hebt een heerlijke bestemming voor een deugddoende en stimulerende vakantie-ervaring.

Athene is één van ‘s werelds oudste steden. Het klassieke Athene, waar je nu nog talloze sporen van ziet, was één van de belangrijkste steden op het gebied van kunst en filosofie. Tal van beroemde figuren uit de geschiedenis vinden hun thuis in het oude Athene. Denk maar aan filosofen zoals Plato en Aristoteles. Volgens veel geschiedkundigen was Athene dan ook de geboorteplaats van Westerse beschaving.
De gouden eeuwen van Athene waren de vijfde en vierde eeuw voor Christus. Tijdens deze periode had de stad een ongekende culturele en artistieke invloed op de rest van Europa en een behoorlijk deel van Azië. Vandaag kan je nog steeds talloze oud-Griekse tempels en andere gebouwen bezoeken. De bekendste bezienswaardigheid van Athene is waarschijnlijk de Acropolis, een verzameling oeroude gebouwen bovenop een heuvel. Deze gebouwen vormden vroeger het hart van het klassieke Athene en het is wonderbaarlijk om te zien hoeveel van de gebouwen nog overeind staan na duizenden jaren. Het Parthenon en de Tempel van Athena zijn waarschijnlijk de bekendste onderdelen van de Acropolis.
Maar je hoeft niet alleen voor het verleden naar Athene te gaan, want ook vandaag de dag is Athene nog een cultureel, economisch, politiek en financieel centrum van de regio. De sporen van de crisis zijn in Athene echter erg goed te zien.